Natt – På kino nå!

Legen Emma får beskjed om at hun kun har få måneder igjen å leve. Hun er alenemor for to små barn og må rydde opp i livet sitt før hun dør, for å hindre at barna faller i hendene på hennes voldelige eksmann.

Den første norske filmen som har premiere neste år er Mona J. Hoels «Natt». En sterk historie om vold i nære relasjoner.

– Vold i nære relasjoner er komplekst og skambelagt og blir oftest skjult for omverden. Dessverre er det mye vanligere enn folk tror. I vesten sloss vi ikke mot ytre diktatorer eller krigshissere. Krigene foregår i våre hjem. Vi er gode fasadebyggere og kan fronte materiell velstand, men bak lukkede dører kan familier og par leve i et konstant helvete. Det er nesten umulig å bryte ut av et destruktivt forhold. Man forelsker seg jo ikke i en partner som slår. Det kommer snikende og spiralen er umulig å bryte ut av uten profesjonell hjelp, sier filmskaper Mona J. Hoel.

– Det viktigste vi kan gjøre for å bekjempe vold er å bryte ned terskelen for å snakke om det, ta bort skammen. Som at alkoholisme er sykdom man kan bli frisk fra, må vold også betraktes som sykdom vi må se som svært samfunnsnyttig å behandle.  Jeg håper at denne filmen vil bidra til nettopp dette, fjerne terskelen for å snakke, sånn at hjelpeapparatet kan nå frem og taushet ikke får ta flere liv, sier Mona J. Hoel. Det er sjokkerende at ett av tre drap er partnerdrap og at 166 kvinner og 18 menn måtte dø i Norge siden 2000 uten at hjelpen nådde frem.

Veldig realistisk film

For å gjøre filmen så realistisk som mulig er det mange profesjonelle aktører som har bidratt i filmen.

Politiet har også vært sterkt involvert. Avhørsekspert Asbjørn Rachlew har bidratt til å gjøre politiavhørene i filmen så realistiske som mulig. Astri Johanne Holm, seksjonsleder for etterforskning av vold i nære relasjoner i politiet, har bidratt i arbeidet med filmen og hun sier at det er viktig at en film som dette blir laget slik at problemet blir mer synlig.

Regi: Mona J. Hoel
Manus: Mona J. Hoel
Genre: Drama
Nasjonalitet:Norge
Språk:norsk
Produsent: Mona J. Hoel
Produksjonsselskap: Freedom From Fear
Lengde: 1 t. 27 min.
Produksjonsår: 2023

Aldersgrense:12 år
Begrunnelse: Gjennomgående mørk eller intens stemning. Noe frykt (karakterer, scener eller musikk)